Voor ouders
Groeien in wat minder is ontwikkeld en anderen meenemen in wat jij al hebt ontwikkeld. Zo geven wij elkaar de ruimte en leren wij zelf de ruimte nemen om ervoor te zorgen dat wij ons kunnen ontwikkelen naar het hoogst haalbare in onszelf. Op alle gebieden die het woord ontwikkeling betreft. Emotioneel, cognitief, persoonlijk en sociaal. SpringerderWijs richt zich niet op het overal de beste in zijn, maar op het proberen beter te worden dan je bent. Soms moet je daarvoor ook even stilstaan, zodat je kan kijken waar je nu staat. Kennis van en inzicht hebben in eigen capaciteiten, kwaliteiten, talenten en gebreken voor een juist en positief zelfbeeld. Dan is het goed genoeg als jij je beste beetje voor hebt gezet en blijft mee doen. Wanneer uw kind een goed en positief beeld heeft van zichzelf en weet wat hij of zij kan en niet kan dan zit het beter in zijn vel en wordt zo gelukkiger en succesvoller in het verdere leven, is gebleken uit onderzoek. Geloven in jezelf. En dat is ook waar wij in geloven.
Gelooft u ook in uw kind en ons? Ontdek dan op deze site hoe wij werken. Wij hebben voor basisschool De Oorsprong nog ouderverklaringen nodig, anders kan de school haar deuren niet openen. Ouders die binnen een straal van 6 kilometer van Tiel wonen en kinderen hebben tussen de twee en vier jaar kunnen ons daar bij helpen. Dus steun ons! vóór 15 oktober 2021, dan kan De Oorsprong er in 2023 zijn voor uw kind!
Aangepast lesrooster
Ieder gezin heeft een eigen ritme, bijvoorbeeld een alleenstaande ouder, ouder met nachtdiensten, nieuw samengestelde gezinnen of gezinnen waarbinnen meerdere generaties wonen. Voor deze flexibele gezinnen en structuren gebruikt SpringenderWijs diezelfde flexibiliteit en delen we school in blokken op. Zo houden wij niet alleen rekening met het flexibele gezin, maar blijven de klassen ook klein! Dat betekent dat we voor ieder kind meer ruimte en aandacht creëren. Klik hier voor meer informatie over de lesroosters


Persoonlijke interesse
Kinderen leren beter en duurzamer binnen gebieden die ze interesseren. Daarom stimuleert SpringenderWijs alle ontwikkelingen binnen die voorkeur in alle leervakken en gaat vanuit daar uitbreiden. Deze verschillende voorkeuren opereren niet afgesloten van elkaar, maar ze overlappen elkaar. Inspringen op het interesse gebied zorgt ervoor dat uw kind leren leuk vindt. Zo voorkomen we dat uw kind vast loopt. Zingen, springen, rijmen, dichten of cake bakken, het kan allemaal op een manier worden ingezet dat er van te leren valt! En dan is leren nog leuk ook!
Samenwerken
Rolwisselend leren, een vorm van leren wat door de Zweedse psycholoog Lev Vygotsky al werd beschreven, is waar kinderen bij SpringenderWijs mee te maken krijgen. Leren van elkaar, uw kind van de leerkracht, een leerling van uw kind en uw kind legt de leerkracht uit wat het geleerd heeft. Kinderen krijgen steun en sturing van een volwassene of leeftijdgenoot tot ze het zelf kunnen. Wanneer uw kind het zelf kan, gaat het steun en sturing geven aan andere leeftijdgenoten. Hiermee zorgen we ervoor dat ieder kind een keer ‘het beste is’ en kennis kan overdragen aan een ander kind. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en een goed inzicht over eigen kunnen en kennis, of wat daaraan nog ontbreekt. School leuk maken en houden voor ieder kind en ervoor zorgen dat zij hun motivatie en interesses niet verliezen is ons doel!

Water (of iets anders te drinken waar geen suiker in zit) staat altijd op de hoek van de tafel bij een school die samen werkt met de methodiek van SpingenderWijs. Drinken moet de hele dag door mogelijk zijn en niet in korte pauzes even snel weg-geklokt moeten worden. Zonder voldoende vocht in ons lichaam werken onze hersenen stukken minder goed, dus moeten kinderen altijd de mogelijkheid hebben om te drinken. Ook voor het eten moet gewoon de tijd genomen worden. Hoe minder voedingsbronnen ons lichaam heeft, hoe minder aandacht wij kunnen geven aan onze omgeving en aan nieuwe informatie. Daarom bieden wij alle kinderen gedurende de dag voldoende gezonde tussendoortjes aan. Tussen de middag lunchen we gezellig samen!
Als we niet goed hebben gegeten en gedronken neemt ons concentratie vermogen dus af. Maar wist u dat na 20 minuten ons vermogen om nieuwe informatie goed te verwerken en opslaan in ons geheugen al afneemt? Daarom leggen we alle pennen, schermen of andere instrumenten elke 20 minuten neer en nemen we 10 minuten de tijd om water te pakken, naar het toilet te gaan of gewoon even met elkaar te lachen.
Lachen is gezond! Een eeuwen oude uitspraak en die uitspraak klopt helemaal. Onderzoekers hebben gekeken naar de invloed van lachen op ons geheugen en wat bleek? Wij onthouden beter wat we hebben geleerd wanneer we kort daarna hebben kunnen lachen. Waar het vooral om gaat is dat het leermoment leuk geweest is, waardoor leren makkelijk en leuk wordt. Het is dus belangrijk dat onze kinderen aan het einde van de schooldag met een lach op hun gezicht naar huis gaan!
De ene mens heeft meer behoefte aan bewegen dan de ander en daarom bieden wij de ruimte voor het kind om daar zelf een invulling aan te geven. Kinderen die meer beweging nodig hebben gaan bij ons dan ook in beweging leren. Hiervoor hebben wij methoden opgezet waar we gepast op ieder kind en kinderen onderling onder begeleiding van een leerkracht mee kunnen werken. Uiteraard is beweging voor ieder mens gezond en ook dit heeft weer invloed op de werking van ons brein. Als we lekker hebben bewogen hebben we meer zuurstof in onze hersenen en met meer zuurstof kunnen ze beter hun werk doen en groeien. En wat we cadeau krijgen van een beetje beweging zijn stofjes die vrij komen, net als van chocolade , waar we blij van worden!
Gewoon uitproberen. Zelf ontdekken wat werkt en wat niet op alle gebieden die je kan bedenken. Zo kan je muziek gaan spelen, kunst gaan maken, kleding of meubels ontwerpen, een boek gaan schrijven of zelf iets bedenken. Wij willen zo veel mogelijk activiteiten aanbieden die we kunnen verweven in het leren van algemene kennis, taal en rekenen. We houden hierin de talenten en interesses van kinderen in leven en zetten het in om de kennis die zij nodig hebben voor de toekomst tot zich te kunnen nemen.